HAFTANIN YILDIZI
5 Yaş sınıflarımızda uyguladığımız bu projede her hafta bir arkadaşımız haftanın yıldızı oluyor. Haftanın yıldızı olunca ne mi oluyor? Gelin anlatalım…
Çocuklarımızın özgüvenini arttırmak, kendilerini topluluk içinde ifade edebilmelerine yardımcı olmak ve öğrencilerimize kendilerinin bizler için ne kadar değerli olduklarını hissettirmek amacıyla bir arkadaşımızı yıldız olarak seçiyoruz. Seçildiği hafta boyunca Takvim çalışması, Hava Grafiği, 100 Gün çalışmasına önderlik etmek, sıra başı olmak gibi ekstra sorumluluklar vererek öğrencimize görev bilincini aşılamaya çalışıyoruz. Haftanın Yıldızı arkadaşımıza o hafta evine götürmesi için bir çanta veriyoruz. Çantanın içinde bulunan posteri Haftanın Yıldızı ve ailesinin birlikte doldurmasını bekliyoruz. Bu kadarla kalmıyor Haftanın Yıldızı’nı, kendisine dair anlatmak isteyeceği her şeyi gerekli malzemeleri ile birlikte sınıfta sunum yaparken izliyoruz.
Bu arada unutmadan… Haftanın Yıldızı öğrencimize haftanın sonunda hediye edilmek üzere sınıfça hazırladığımız bir de sürpriz oluyor. Biz bu etkinliği çok seviyoruz.
TÜRK BÜYÜKLERİ
Eğitim- öğretim yılımızın her birinci döneminde on hafta boyunca süren projemizde Türk Büyüklerimizi tanıyoruz. (Örneğin; Mustafa Kemal Atatürk, Mimar Sinan, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Fatih Sultan Mehmet…) Her hafta iki öğrencimiz bir Türk Büyüğümüzü arkadaşlarına; slaytlar ya da resimler eşliğinde tanıtıyor. Böylece bir taraftan büyüklerimizi tanıyıp, değerlerimizi öğrenirken diğer taraftan topluluk karşısında vücut dilimizi kullanmayı, kendimizi ifade edebilmeyi deneyimlemiş oluyoruz. Bu projemiz yalnızca okulöncesi sınıfına özeldir.
UZMANLIK ALANI
Eğitim- öğretim yılımızın her ikinci döneminde okulöncesi sınıfında gerçekleştirdiğimiz bir diğer projemiz ise “uzmanlık alanımız” projesi. Bu projemizde öğrencilerin her biri kendini uzman gördüğü herhangi bir konuyu seçerek (örneğin; balıklar, arabalar, oyuncaklar…) kendisi için ayırılan haftada sınıf arkadaşlarına seçtiği konuyu anlatıyor. Kimileri sadece anlatmıyor, uzmanlık alanını destekleyecek özel koleksiyon da getiriyor… Böylece çocuklarımızın her biri özgüven duygularını güçlendirerek, bilgi haznesini genişletiyor ve uzmanlık alanıyla ilgili yeni farkındalıklar oluşturuyor.
İKRAM ÇANTASI
Bütün yaş gruplarımız için geçerli olan bu projemizde ise bir ikram çantası oluşturuyoruz. Nedir peki bu ikram çantası? Anne eli değen, anne ile birlikte evlat eli değen yemeğimizi kastediyoruz. Çocuklarımız her hafta sırasıyla ailesi ile birlikte bir çeşit ikram hazırlıyor. Önceden hazırladığımız aşçı kostümümüzü sırası gelen öğrencimizle eve gönderiyoruz. Kostümsüz aşçı olmaz biliyorsunuz. Ailecek ikramları hazırlarken hatıra fotoğrafı çekmeden olmaz diyoruz. Ertesi gün ikram sırası gelen arkadaşımız fotoğrafları gösterip, ikramı nasıl hazırladıklarını, neler hissettiğini anlatırken hep birlikte lezzetli ikramların tadına varıyoruz.
VELİ KATILIMI
Bütün yaş gruplarımız için geçerli olan Veli Katılımı projemizde, velisi müsait olan bir arkadaşımızın velisini çağırıp onunla birlikte etkinlikler yapıyoruz. Etkinlik seçiminde serbest olan ailelerimiz sınıfımıza dahil olup bizimle ortak zaman geçiriyor. Bundan öyle zevk alıyoruz ki… Anne- babalarımız hep müsait olsa da bizimle hep güzel etkinlik yapsalar keşke…
100. GÜN ETKİNLİKLERİ
Aybebe Ailesi olarak her yıl eğitim- öğretime başladığımız tarihten itibaren okula geldiğimiz günleri sayar sayar, yüzüncü güne geldiğimizde kutlamalar yaparız. Bu 100. Günde eğlenceli oyunlarımız olacağı gibi heyecanlı bir sürü matematik ve dil çalışmalarımız da oluyor. Aybebe Ailesi velilerimiz de bu heyecana ortak oluyor. Çocuklarıyla birlikte 100 koleksiyonu oluşturan ailelerin koleksiyonunu 100. Gün haftasında inceliyoruz. Örneğin 100 boncuk, 100 Kibrit, 100 düğme, 100 çikolata, 100 sticker… Hepsi birbirinden 100 olan bu nesneleri sınıfımızda sayıyoruz. Getirilen koleksiyonu bir süre sınıfımızda sergiliyoruz. Ayrıca en eğlenceli tarafı ne biliyor musunuz bu etkinliğin? Okulumuzun 100. Gün Partisi düzenlendiğinde servis şoförümüz de dahil hepimiz yöresel kostümlerimizi giyiyoruz. Belki de sıradan bir günü rengarenk bir gün yapıyoruz. İyi ki varsın 100. Gün!
BİLİM ŞENLİĞİ
Bilim şenliğimiz Okul öncesi dönemde miniklerimizin deneyerek öğrenmesinin ve dokunarak keşfetmenin önemine dikkat çekmek amacıyla her yıl 5 ve 6 yaşlarımızla yaptığımız aktivitemizdir. Bilim şenliğimizde görsel ve deneysel pek çok aktivite yer almaktadır. Sınıf öğretmenlerimiz velilerimiz etkinlikten 15 gün önce konuyla ilgili bilgilendirmektedir. Aktivitemize miniklerimiz anne ve babalarıyla tasarladıkları bir deneyle katılarak tüm misafirlerimize sunmaktadır.
OKUMA ÇANTASI ETKİNLİĞİ
Okuma çantası etkinliğimizi 4 yaş grubu ile birlikte götürmekteyiz. Bu etkinlikte sınıfça belirlediğimiz oyuncağımız olan Kurbağa veya Ayıcık kardeşi bir hafta sonu evimizde misafir ediyoruz. Onunla birlikte oynadığımız oyunları, gezdiğimiz yerleri, yediğimiz yemekleri ve daha nice hatıraları fotoğraflıyor ve bu hatıraları ebeveynlerimiz ile beraber öykülendiriyoruz. Yaşadığımız ve hazırladığımız bu öyküyü sınıfımızda arkadaşlarımızla paylaşıyoruz.